Ama Dablam

Tästä alkaa matka huipulle

Ama Dablam 2021

Anni Penttilä nousi Nepalissa Ama Dablam vuoren huipulle 2.12.2021. Kuvakollaasi vuoresta, reitistä ja Annin noususta.

Ama Dablam, NepalJari KoskiLukuaika: 7 min

Anni Penttilä on 30-vuotias vuorikiipeilijä, joka innostui vuorista ensimmäisellä Nepalin matkalla 2013. Tämän jälkeen Anni on kiivennyt Nepalissa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Tansaniassa ja Norjassa vuosien aikana ja keväällä 2021 hän saavutti tavoitteensa kiivetä Mt. Everestin huipulle. Anni asuu Helsingissä ja harrastaa muitakin kiipeilyn alalajeja kuin vuorikiipeilyä. 

Tässä artikkelissa Anni kertoo nousustaan ja vuoresta.

Anni Penttilä

Anni elementissään vuorilla!

Reittikartta Ama Dablam SW, Nepal

Reitin harjanne, leirit ja jyrkkä loppuseinämä

Ama Dablam South West Ridge

Missä: Koillis-Nepalin Khumbussa

Korkeus: 6812 metriä

Sesonki: huhti-toukokuu ja syys-marraskuu

Reitti: Anni kiipesi South West Ridgen, joka on Ama Dablamin yleisimmin kiivetty reitti.

Reitti on osittain erittäin jyrkkä ja tekninen, reitillä on myös pystykalliota. Vaikeimmat kohdat sisältävät 5c -kiipeilyä.

Reitillä on perusleiri ja kolme yläleiriä, Ama-Dablam perusleiri sijaitsee 4500 metrin korkeudessa. Päätimme, että emme tee rotaatiota vaan kiipeämme suoraan yläleirien kautta huipulle. Emme käyttäneet ollenkaan kolmosleiriä, koska sen yläpuolella on jäätikkö ja leiripaikka on vaarallinen.

Ennusteen mukaan piti tulla noin puoli metriä lunta. Siitä alkoikin sitten pieni panikointi ja pohdinta, että mitä tehdään. Ama Dablamilla on sen verran jyrkkää ja ilmavia kohtia sekä vyöryherkkiä alueita, että lumisade ei kuulostanut ollenkaan houkuttelevalta vaihtoehdolta

Ama Dablam perusleiri

Uskomattomat näkymät perusleiriltä Ama Dablamille

Alkumatkaa

Ykkös-ja kakkosleirin välistä kivierämaata

Kolmosleiri

Ama Dablamin korkein eli kolmosleiri sijaitsee 6400 metrin korkeudessa

Mushroom ridge eli harjanne

Yksi kolmesta selkeästi teknisemmistä osuuksista

South West Ridge

Ama Dablamin suosituin reitti

Yellow Tower

Painava reppu selässä ja ylävuoristokengillä pystyosuksilla saa kiivetä tosissaan.

Reitin merkittävä kohta ennen kakkosleiriä on Yellow Tower -niminen kohta, jossa kiivetään noin 15 metriä jyrkkä seinämä. Täytyy rehellisesti sanoa, että olin odottanut jotain paljon pahempaa kuin lopulta tämä osuus olikaan.

Mukana oli painavampi reppu ja täytyy kyllä sanoa, että jyrkällä kiivetessä se teki kiipeilystä huomattavasti raskaamman kuin ilman reppua. Mukana kulki ruokaa, makuupussi, huiputusyön vaatteet, alusta ja pientä sälää. Ykkösleiristä edetään vielä lenkkarit jalassa, joten myös ylävuoristokengät olivat repussa.

Kiipeilygreidi on vaikeimmillaan ”vain” 5c, mutta kun korkeutta on 6000 metriä, painava reppu selässä ja isot ylävuoristokengät jaloissa, niin arvioisin teknisyyden olevan haastavaa. 

Onneksi kaikki retkikunnan jäsenet olivat kiivenneet paljon ja pieni ryhmä teki taas kerran liikkumisesta joustavaa.

kolmosleirin jälkeen alkoi jäinen ja luminen osuus, jossa kiivetään melko jyrkkää rinnettä huipulle saakka. Tämä osuus kesti useamman tunnin.

Kolmosleirin jälkeen alkoi jäinen ja luminen osuus, jossa kiivetään melko jyrkkää rinnettä huipulle saakka. Tämä osuus kesti useamman tunnin.

Lähellä huippua

Kolmosleirin jälkeen alkoi jäinen ja luminen osuus, jossa kiivetään melko jyrkkää rinnettä huipulle saakka. Tämä osuus kesti useamman tunnin.