Mixtakiipeilyä Sotkamossa

Samuli Pekkanen yhdellä Suomen vaikeimmista mixtareitillä "Suentassu", M9

Jää ja mixed

Jää- ja mixedkiipeily ovat kiipeilyn talvilajit, joista jälkimmäistä on mahdollista harrastaa myös kesällä

Kiipeilyä hakuilla ja raudoilla

Jää- ja mikstakiipeilyssä kiivetään hakuilla ja kenkiin kiinnitettävillä raudoilla. Hakut antavat ulottuvuutta ja hakun terä mahtuu sellaisiinkin halkeamiin, johon sormet eivät mahdu. Hakuilla ja raudoilla on mahdollista kiivetä puhdasta jääseinää eli jääkiipeilyvälineet mahdollistavat kiipeilyn sellaisessakin maastossa, jossa se ilman apuvälineitä ei onnistuisi. Jäätä ja usein mikstaakin kiivetään talvella.

jaakiipeily 20190407 024 photoTapioAlhonsuo srgb

Jääkiipeily

Jääkiipeily on kiipeilyn talvinen muoto. Jääkiipeilyssä kiivetään erilaisia jään muodostamia putouksia ja pilareita, jotka voivat korkeudeltaan vaihdella muutamasta metristä useaan sataan samoin kuin kalliotkin. Jääkiipeilyssä apuna käytetään jääkiipeilyyn tarkoitettuihin kenkiin kiinnitettäviä jäärautoja sekä jäähakkuja kummassakin kädessä. Eteneminen jääkiipeilyssä on huomattavasti hitaampaa, teknisempää ja retkikuntamuotoisempaa kuin kesällä. Pimeys ja kylmyys kuuluvat lähes väistämättä harrastukseen.

Jääkiipeilyn kiipeilyn periaatteet ovat samat kuin kesälläkin, erona on että kiipeily tapahtuu jää- eikä kivipinnalla. Varmistuksessa käytetään jääruuveja, ja tarvittaessa kalliovarmistuksia. Jäätä voidaan kiivetä myös yläköydellä. Aina jäällä kiivetessä on huomioitava että jää ei ole yhtä kiinteää kuin kallio ja varmistuksia on siten laitettava useammin kuin kesällä.

Miksta- eli mixed-kiipeily

Mikstakiipeilyssä kiivetään sekä jää- että kivipintaa, käyttäen jäärautoja ja hakkuja. Jääkiipeilyn välineiden käyttäminen rikkoo kivipintaa, joten tätä lajia harrastetaan vain siihen erityisesti tarkoitetuissa paikoissa, ei kalliokiipeilyreiteillä. Ylensä mikstalinjat on pultattu, huonon jäämuodostumisen vuoksi.

jaa mixed-kiipeily 20190214 067 photoTapioAlhonsuo srgb

Seinät

Jääkiipeilyssä kiievetään jäätyneitä vesiputouksia. Suomessa korkeimmat putoukset muodostuvat posion Korouomaan ja kohoavat noin 60 metrin korkeuteen. Ulkomailla on mahdollista kiviivetä useamman köydenpituuden, jopa satojen metrkien korkuisia putouksia. Mixedkiipeilyssä puolestaan kiivetään reittejä, joissa osa pintaa on jäätä ja osa paljasta kiveä.

Varusteet

Jää- ja mixedkiipeily eroavat muista kiipeilymuodoista erityisesti varusteissa. Siinä missä melkein kaikissa muissa kiipeilylajeissa kiivettävästä seinästä pidetään kiinni jaloilla ja käsillä, jää ja mixed kiipeilyssä kiipeämiseen käytetään jäärautoja ja hakkuja, joiden terät isketään/ asetetaan jäähän ja kallion koloihin. Jäälle ja kivelle tarkoitetut hakut eroavat toisistaan lähinnä varren ja terän muodossa.  Kallio osuuksilla varmistamiseen käytetään pultteja tai trädivarmistuksia. Jäätä kivettäessä jäähän asennetaan jääruuveja, joihin varmistuköysi kiinnitetään sporttikiipeilyn tapaan.

Sinua voisi kiinnostaa nämä artikkelit