Suksilla vuorille!
Ski Mountaineering – lyhyemmin Skimo – on talviolympialaji jossa edetään ylä- ja alamäkiä jyrkässä rinteessä. Lajissa edetään pääosin suksilla, mutta jyrkemmillä osuuksilla suksia voidaan kantaa myös reppuun kiinnitettynä. Nousujen lisäksi lajissa käytettävät välineet soveltuvat vaihtelevalla lumella laskemiseen myös suurilla nopeuksilla. Laskeminen tapahtuu hoidetun rinnealueen ulkopuolella, vapaalaskuolosuhteissa.
Laji
Yksinkertaisuudenssaan vuoriihdossa on kyse suksilla liikkumisesta vuori- ja tunturiympäristössä. Lajia voi ajatella maasto- ja alppihiihdon sekoituksena. Vuorihiihtoa voi harrastaa tavoitteena niin fyysisesti raskaat nousut, alamäkien maukkaat laskut tai tiukat kisasuoritukset. Niin kuin muutkin kiipeilylajit, tavoitteista riippuen tämä laji on joillekin tapa nauttia ulkoilmasta ja kavereiden seurasta, toisille taas lajin tuomasta fyysisestä haasteesta ja seikkailusta.
Välineet
Vuorihiihdon välineet muistuttavat läheisesti laskettelua. Sekä monot, sukset että sauvat ovat läheistä sukua alppihiihtovälineille, mutta ovat huomattavasti kevymmät. Monesti, varsinkin kisoissa, sukset ovat alppisuksia kapeammat.
Suurin ero alppisuksiin siteissä jotka mahdollistavat kantapään irroittamisen nousuja varten. Toinen erityispiirre välineissä ovat suksiin kiinnitettävät nousukarvat, mitkä nimensä mukaisesti mahdollistavat hiihtämisen jyrkässäkin ylämäessä. Alamäkiosuuksilla karvat irroitetaan suksista sillä muuten ne jarruttaisivat ja hidastaisivat laskuja.
Maastosta riippuen skimossa saattaa tarvita suksien lisäksi teknisempää välineistöä kuten köyden ja valjaat, jääraudat tai jäähakun. Raskaiden ja pitkien ylämäkien vuoksi varusteissa korostuu keveys – mitä kevyemmät varusteen urheilijalla on sitä vähemmän ne tuovat ylimääräistä painoa ja rasitusta.
Harrastuspaikat
Suomessa
Suomessa parhaat harrastusmahdollisuudet ja treenipaikat löytyvät Lapin tuntureilta missä kourkeuserot ovat suurempia. Tästä huolimatta vuorihiihtoa ja sen vaatimia taitoja voi treenata lähes missä vain jyrkässä mäessä tai laskettelukeskuksessa.
Maailmalla
Suomen ulkopuolella lähimmät harrastusmahdollisuudet löytyy Pohjois-Ruotsista ja Pohjois-Norjasta vuorilta joissa korkeuseroa on usein yli 1 000 metriä. Keski-Euroopan Alpeilta puolestaan löytyy lähes loputtomat ja mahdollisesti lajin kuuluisimmat alueet.