Aloittaminen

Kiipeily sopii kenelle vain! Alkuun pääsemiseen tarvitset vain innostuksen. Kiipeilyä voi harrastaa sekä sisätiloissa kiipeilyseinillä- ja halleissa, että ulkona luonnossa.

Kiipeily on yksi maailman nopeiten kasvavista liikuntamuodoista, ja erityisesti lasten ja nuorten suosikkilaji.

Kiipeily on samalla seikkailua, ongelmanratkaisua ja fyysistä urheilua.

Jokainen kiipeilyreitti, ja jokainen kiipeilypäivä on erilainen ja haastaa sekä fyysisesti että psyykkisesti.

Kiipeily sopii kaikille

Kuka vain normaaliterve voi aloittaa kiipeilyharrastuksen. Jokainen ikään, kokoon tai sukupuoleen katsomatta pystyy murtamaan omia rajojaan, saamaan elämyksiä ja kehittymään lajissa. Pienet lapset kiipeävät yleensä vanhempiensa kanssa, mutta kiipeilyseurat ja –hallit järjestävät nuorille ohjattuja kiipeilyryhmiä.

Koreh Poe, Pimp my ride, 7b+

Koreh Poe proketoi "Pimp my ride 7b+", Martti servo mega klassikko

”Jokaisen harrastajan motivaatio ja kiinnostus syntyy eri asioista”

Kiipeilyssä kyse on omien rajojen rikkomisesta ja upeista elämyksistä. Useiden alalajien ansiosta Kiipeily on harrastuksena helppo mukauttaa jokaisen omaan elämäntyyliin ja mielenkiinnon kohteisiin. Tästä syystä jokaisen harrastajan motivaatio ja kiinnostus syntyy eri asioista. Joillekin kiipeily on jännittävä seikkailu, ja toisille taas tapa haastaa itsensä fyysisesti ja henkisesti. Ongelmanratkaisu on olennainen osa lajia, reiteillä parhaiden otteiden ja liikkeiden löytäminen vaatii luovaa ajattelua. Kiipeily tarjoaa myös ainutlaatuisen mahdollisuuden olla yhteydessä luontoon ja nauttia kauniista maisemista. Monet kiipeilijät arvostavat kiipeilyn tarjoamaa vapauden ja itseluottamuksen tunnetta. Kiipeilijöiden tiivis yhteisö, edistää yhteenkuuluvuuden tunnetta. Useille kiipeilyn tärkeimmät muistot liittyvätkin seuratoimintaan ja kavereiden kanssa koettuihin yhteisiin kokemuksiin.

Pekka, Oldie A2

Pekka Tuomi teknoaa Olhavalla A2 aid-reittä nimeltä Oldie

Lapin lisä, Korouoma, Samuli Pekkanen - mixed

Samuli vaikealla mixta-reitillä "Lapin Lisä", vaikeus M7, Korouoma

Sanni Koivikko kiipeilee Oulun kiipeilykeskuksella

Reittien pohtiminen yhdessä on tärkeä osa boulderointia

Eelis Sallmen, Hirventaivas 6c

Eelis Sallmen, Hirventaivas 6c

Jokeri, 7b+, Petäjävaara, Aavasaksa, Antti Antikainen

Helpoin tapa aloittaa kiipeily on ottamalla yhteys kaupallisen kiipeilyhallin tai paikallisen kiipeilyseuraan. Nykyään kiipelyhalleja löytyy melkein kaikista isoimmista kaupungeista. Kiipeilyhallilta saa lajin aloittamiseen kaiken tarpeellisen välineistä opastukseen. Useat Kiipeilyhallit ja -seurat vuokraavat kiipeilyvälineitä (kiipeilykengät, -valjaat, varmistuslaite, köydet). Alkuun päästäkseen ei siis tarvitse tehdä suuria investointeja. Alalajeista boulderointi on kaikista aloittelijaystävällisin, koska seinät ovat matalampia ja kiipeilykengät toimivat ainoana varusteena. Turvallisuudesta boulderoinnissa huolehtii lattialla olevat paksut patjat. Köysikiipeilyssä turvallisuus asioiden oppiminen on erittäin tärkeää. Tästä syystä Suomen kiipeilyhalleilla köysikiipeilyyn tulee käydä kurssi, missä opetellaan tarvittavat solmut, varmistustekniikat ja muut turvallisuus käytännöt. Suurelta osalta kiipeilyhalleja löytyy kuitenkin muyös automaattivarmisteisia reittejä, joilla voit kokeilla köysikiipeilyä ja pidempiä reittejä ilman kursseja.

Sisäseinillä taitojen kehittyessä saattaa herätä halu siirtyä kiipeilemään ulos luonnon kiville ja kallioille. Tämäkin tapahtuu helpoiten hallin tai seuran järjestämän kurssin kautta. Ulkona kiivetään itsenäisesti, joskus kaukanakin asutuksesta. Tästä syystä turvallisuus asioiden osaaminen korostuu entisestään. Ulkona kiivetessä tulee noudattaa yleisiä hyviä tapoja, sekä kunnioittaa luontoa ja kiipeilypaikkojen erityis ohjeita.

Sinua voisi kiinnostaa nämä artikkelit

Skimo Suomessa

Skimo eli Skimountaineering (Vuorihiihto) on Suomen kiipeilyliiton alainen tuleva olympialaji
Lukuaika: 4 min
Emmi Isakow
Karpollaon8a

Karpojen kootut 2/2023

Kausi -23 on jatkunut nykypäivän perinteiden mukaisesti varsin boulderpainoitteisesti, mutta köysikiipeilyn ja varsinkin luomusellaisen nousu on ilahduttanut Karpojen setämiehiä.
Karpollaon8a

Kiipeilydokumentti Anna Laitisesta

Tämän viikon perjantaina Kiipeilyareena Kalasatamassa pärähtää klo 19.00, kun Laitisen Samin dokumenttielokuva “Kohina” Anna Laitisesta saa siellä ensi-iltansa.