Koulutusjärjestelmä
Ohjaaja- ja kouluttajakoulutusjärjestelmä on tehty antamaan peruskiipeilyohjaustaso niille, jotka työskentelevät yhden köyden pituutta vastaavissa olosuhteissa ja kiipeilykouluttajataso niille, jotka työskentelevät kouluttajina yhden tai useamman köyden pituuden reiteillä. Ohjaajan ja kouluttajan tehtävänä ohjata ja kouluttaa kiipeilijöitä. Järjestelmä ei ole tarkoitettu niille, jotka haluavat parantaa ainoastaan henkilökohtaista kiipeilytaitoaan.
Köysitoiminnanohjaaja (KTO)
Köysitoiminnanohjaaja-taso on SKIL ohjaajakoulutuksen ensimmäinen taso ja kurssi on tarkoitettu kiipeilijöiden lisäksi seikkailutoiminnassa toimiville tai siitä kiinnostuneille henkilöille. Kurssi sisältää kaksi viikonlopun mittaista (2-päiväistä) kurssiosiota sekä yksipäiväisen auktorisointikokeen.
Kiipeilyohjaaja (KO)
Kiipeilyohjaaja (KO)–kurssi on kiipeilyn opettamisesta kiinnostuneille ja vastuuohjaajiksi haluaville seurojen aktiiveille tarkoitettu koulutus, joka täyttää myös UIAA:n Sport Climbing Instructor(SCI) tasovaatimukset. Koulutus kooostuu kahdesta moduuluista (KO1, KO2) ja auktorisointikokeesta.
Jääkiipeilyohjaaja (JKO)
Jääkiipeilyohjaaja (JKO) on kiipeilyohjaajatason (KO) jatkokurssi jääputousympäristöön. Jääkiipeilyohjaajan toimintakenttää ovat kiipeilyttämisen ohjaus jääputouksilla yläköysivarmisteisena, jääkiipeilyn peruskurssien pitäminen (yläköysitoiminta jäällä) sekä yhden köyden pituuden pulttireitit jäällä
Kalliokiipeilykouluttaja (KKK)
Koulutusjärjestelmän kolmas taso auktorisoi kalliokiipeilykouluttajaksi (KKK), joka on korkein kouluttajataso Suomessa. Taso on myös kansainvälisesti hyväksytty (UIAA) nimellä The Rock Climbing Instructor (RCI). The Rock Climbing Instructor (RCI) on UIAA:n standardeissa määritelty taso, jota SKIL noudattaa. KKK voi ohjata ja opettaa kiipeilyä sisällä ja ulkona.
Materiaalit
Ohjeistuksia, vaatimuksia, lisämateriaali ja log-book pohja löytyvät materiaaliosiosta.