Ensiksi hieman taustaa
Skimo on perinteistä vuorilla tapahtuvaa liikkumista. Laji on lähtöisin laaksojen välillä tapahtuneesta liikkumisesta. Laji kehittyi aluksi partiohiihtoon ja sittemmin kilpailuksi, kuka pääsee nopeiten paikasta A paikkaan B tai kuka valloittaa vuoren nopeiten talviolosuhteissa.
Nyt on tärkeä muistaa että puhutaan skimon kilpailumuodon syntymisestä, ei Ski Mountaineering kokonaiskäsitteestä. ajan myötä skimoon on syntynyt iso määrä klassikkokisoja, jotka seuraavat näitä perinteisiä liikkumistapoja ja reittejä. Myöhemmin skimoon on syntynyt maailman cup, kansainvälinen lajiliitto sekä standardoidut viralliset kilpailulajit.
Normaalimatka on lähimpänä lajin perinteitä sisältäen ylämäkeen hiihtoa, jalkautumista, sekä tietenkin alamäkiä. Kilpailut sisältävät noin 1 000-1 500 m nousua ja laskua.
Vertikaali on kilpailu, jossa mitataan kuka pääsee nopeiten mäen huipulle ja on päivän kovakuntoisin. Noin 600 m nousua maailman huipulla tulisi hiihtää noin 20 minuuttiin, jotta sijoittuu palkintopallille.
Sitten tullaan lajin viimeisimpään kehityskohtaan eli sprinttiin ja pariviestiin. Nämä hiihdosta vaikutteita ottaneet matkat ovat lajin uusimpia muotoja ja ovatkin melko lähellä hiihdon vastaavia lajeja. Nämä lajit on myös kansainvälisen Olympiakomitean 2026 Olympialaisiin valitsemat Ski Mountaineering -lajit. Sprintti on noin 3 min kestävä suoritus, jossa mitataan kovaa kestävyyskuntoa, mutta myös lajin teknisiä taitoja. Kisan aikana urheilija tulee hiihtämään, jalkautumaan ja laskemaan. Nämä kaikki pitää tehdä mahdollisimman nopeasti eli tässä mitataan kestävyyskuntoa mutta myös lajin teknisiä taitoja. Sprintin sekaviestissä idea on aikalailla sama, mutta matkat ovat hieman pidempiä. Molemmat urheilijat – nainen ja mies – hiihtävät samaa rataa molemmat 3 kertaa ja ensimmäinen maalissa voittaa, kuten urheilussa yleensäkin.
Skimo, skinnaus, vuorihiihto. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Skimo eli ski mountaineering yrittää kovasti tehdä isoa laskeutumista kansainvälisille olympiakentille ja totta kai myös Suomeen.
Skimon mahdollisuudet Suomessa
Mitkä mahdollisuudet Suomessa sitten on skimolle? Tämä on mielenkiintoinen kysymys, sillä meillähän ei ole vuoria. Pohjois-Suomen muutamia paikkoja lukuunottamatta meillä ei ole tarvittavia määriä nousumetrejä lajin perinteisten lajien nykystandardien mukaisiin kilpailuihin. Mutta toinen puoli on se, että meillä on hyvä määrä olympialajien sprintin ja sekaviestin vaatimuksiin sopivia laskettelukeskuksia ympäri Suomea.
Tässä tullaankin Suomen suurimpaan mahdollisuuten skimon parissa: Meillä on ympäri Suomea mahdollista harrastaa tai harjoitella skimoa, mutta lähtökohtana on se että olosuhteet ovat otolliset sprinttilajeihin. Moni skimon perinteisiä lajeja suosiva ja kannattava nostaa tässä kohtaa silmäkulmiaan, mutta on hyvä muistaa, että lähtökohta ja pääte eivät ole sama asia.
Jos nuoret suuntautuisivat skimon pariin sprinttimatkojen kautta, se olisi myös oiva reitti vertikaaliin, normaalimatkalle ja myöhemmin vaikka klassikko-parikisoihin. Tästä on hyvä esimerkki Sveitsin, Ranskan ja Italian uudet sukupolvet, jotka tulevat melkein 100 % jo sprintin kautta lajin pariin. Tämä luo pohjan kunnolle, lajitaidoille ja sille, että tulevaisuudessa muutkin matkat ovat helppoja, kun perustaitoja harjoitetaan hiihtokeskusympäristössä.
Suomessa on jo perinteiksi muodostuneita kisoja kuten Seven Summits Ylläs (viimeksi 2022) ja olisikin hienoa kun kisaan saataisiin enemmän nuoria kilpailijoita. Nämä yksittäiset tapahtumat ovat tärkeitä lähtökohtia lajin nimen ylläpitämiseen Suomessa.
Kilpailu Suomessa
SKIL:n skimo-valiokunta on suunnitellut ja työstänyt mahdollista kilpailutoimintaa lajiin Suomessa. Valiokunnan idea kilpailujen suhteen on luoda systeemi, joka tukisi ympäri Suomea mahdollista olevien lajien kilpailun, ilman perinteisien lajimatkojen unohtamista. Suomessa olisi mahdollista järjestää hyvä kilpailukiertue, joka pitäisi sisällään 4-6 sprintti-/viestikisaa sekä 1-3 normaalimatkaa/vertikaalia. Nämä kilpailut olisi mahdollista toteuttaa hyvin ympäri Suomea koko talven läpi. Kauden huipentaisi aina perinteiset matkat keväällä pohjoisempana Suomessa, koska siellä on mahdollisuudet näiden matkojen järjestämiseen järkevässä suhteessa lajin vaatimuksiin.
Toivomme syvästi valiokunnan puolesta, että tämä kilpailukiertue saataisiin pyörimään kaudelle 2024-2025. Tämmöisen isomman ja kattavamman kilpailukiertueen läpivienti ei ole ilmaista ja siihen lajiliitto hakeekin tukea, jotta saisimme kilpailukiertueen, joka vastaa lajin sääntöjä, olisi turvallinen ja tukisi kansainvälistä tietä lajin parissa. Suomen kiipeilyliitto on hakenut OKM erityisavustusta kotimaiseen kilpailutoimintaan sekä kehitystyöhön
Toivon kaikille hyvää laskukautta ja turvallisia metrejä. Toivotaan isoja osanottajajoukkoja Vihdin Tunturitonniin sekä Seven Summitsiin Ylläkselle.
Skimo-terveisin, Ville Miettunen